Kerstmarkt Valkenburg 2023-volledig overzicht en openingstijden

Kerstmarkt Valkenburg vindt plaats van 17 november 2023 t/m 7 januari 2024. Kerstmarkt Valkenburg is uitgegroeid tot heuse Kerststad Valkenburg. In de loop van vele jaren is een samenwerking ontstaan van unieke en grote kerstactiviteiten tijdens de kerstperiode in Valkenburg. Op deze pagina een overzicht van alle kerstactiviteiten in Valkenburg plus de openingstijden.

Kerstmarkt Valkenburg vindt plaats van 17 november 2023 t/m 7 januari 2024.
Het beste werkt het om je bezoek van te voren te plannen.

Kerstmarkt Valkenburg is uitgegroeid tot heuse Kerststad Valkenburg. In de loop van vele jaren is een samenwerking ontstaan van unieke en grote kerstactiviteiten tijdens de kerstperiode in Valkenburg.

Kerstmarkt Valkenburg: Mooiste Kerstmarkt van Nederland

Kerstmarkt Valkenburg behaalde de 7e plek bij European Best Christmas Market en daarmee is kerstmarkt Valkenburg de mooiste kerstmarkt van Nederland. Het is ook de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa, doordat er ook in de grotten kerstmarkten zijn.

Inmiddels bestaat Kerststad Valkenburg uit de volgende deelnemers:

Kerstmarkt Gemeentegrot

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa.

Valkenburg is ook de enige plaats in Nederland waar de Kerstmarkt zowel boven- als ondergronds plaatsvind. Voor de 38e keer is deze kerstmarkt onderaan de Cauberg.

Laat u verrassen in de ruime, lange gangen door de mooie decors die harmonisch overgaan in stands met mooie kerst- en cadeauartikelen.

Openingstijden Kerstmarkt Gemeentegrot 2023

17 november t/m 30 december 2023:
ma-vr : 11:00 – 19:00 uur
za-zo: 10:00 – 19.00 uur

24  december: 10:00 – 18:00 uur
🎄25 december:            gesloten

🎄26 december:  11:00 – 18:00 uur

30 december: 11:00 – 18:00 uur

Let op: bij de grot is géén dagkassa aanwezig, koop je tickets voor de Kerstmarkt online.
De gemeentegrot is rolstoeltoegankelijk. Honden zijn er niet toegegstaan.

Kerstmarkt Fluweelengrot

De sfeervolle en warme kerstmarkt in de Fluweelengrot is voorzien van veel kerstverlichting, kerstbomen en prachtige decoraties.

Er zin meer dan 50 winkeltjes met producten en ambachten. U ziet tijdens de Kerstmarkt in de Fluweelengrot stands met kerst- en cadeauartikelen en oude ambachten. Daarnaast ook de indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen en een unieke 18de eeuwse kapel.

Openingstijden Fluweelengrot

17 november t/m 30 december 2023:
Alle dagen open van  10.00 – 17.00 uur
behalve: 25 december gesloten

Let op: bij de grot is wel een  dagkassa aanwezig, echter is het aan te raden om  je tickets voor de Kerstmarkt online te kopen.
De Fluweelengrot is toegankelijk voor rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan.
Voor prijzen en tickets zie de website Kerststad Valkenburg.

Kerst in Mergelrijk

MergelRijk is één van de mooiste historische mergelgroeves. U ziet prachtige mergelbeelden in intieme Kerstsfeer die de vele verhalen uitbeelden over mergel en grotten. Er wordt een unieke film van het Kerstverhaal vertoond, gemaakt door de van TV bekende mergeltekenaar. Als hoogtepunt mag iedereen er zelf een eigen Kerstsouvenir van mergel maken.
Er zijn 3D-grotschilderingen.
MergelRijk.

Wist je dat Mergelrijk genomineerd is als leukste uitje van Limburg 2024?

Openingstijden Mergelrijk

MergelRijk is tijdens Kerststad Valkenburg (van 17 november tot en met 7 januari 2024) dagelijks geopend.
MergelRijk is op beide Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag geopend!

Maandag t/m vrijdag: 11.00-15.30 uur (kassa/entree tot 14.30 uur)
Zaterdag en zondag en Kerstvakantie: 10.00-16.30 uur (kassa/entree tot 15.30 uur).

Uitzonderingen: 31-12, 1-1 en 7-1 van 11.00-15.30 uur (kassa/entree tot 14.30 uur)

Plan je bezoek aan Kerststad Valkenburg vooraf. Tickets zijn online te koop en ook aan de dagkassa.

Kerstfolder-Mergelrijk-Kerstmarkt-Valkenburg

Route d’Amuse

Een gezellige wandeling met amuses door het mooie geulstadje Valkenburg. Onderweg geniet u van een aantal heerlijke amuses bij 4 horecagelegenheden. U kunt kiezen uit 2 verschillende wandelroutes. Alle routes omvatten buiten het ‘stadse’ deel een stukje door de prachtige natuur die ons Kerststadje omringt. Kinderen krijgen een  passende kinder-amuse.

Openingstijden Route d’Amuse

Je kunt kiezen uit 2 culinaire wandelroutes met heerlijke lekkernijen van 17 november 2023 t/m 7 januari 2024. Dagelijks zijn de wandelingen te starten tussen  11:00 en 18:00 uur (26/12 tot 16:00u). Neem tenminste 4 uurtjes de tijd voor de wandeling, anders gaat u het niet halen om voor sluitingstijd van alle vier de amuses te genieten. Kinderen krijgen een passende kinder-amuse als u dat wenst en ook voor vegetariërs is er een passend alternatief op verzoek.
De routekaart inclusief hapjes kost € 12,50 per persoon.
Meer info op www.route-damuse.nl

Kaartjes dienen gereserveerd te worden qua datum en starttijd.
Reserveren voor Route d’Amuse kan online of aan de balie van Visit Zuid-Limburg.

TIP: De zondagen vanaf 1 december zijn gezellig maar ook erg druk. Indien mogelijk ga op een doordeweekse dag en geniet van meer service en ruimte.

Santa’s Village

Tijdens de winterperiode verandert het Th. Dorrenplein in hartje Valkenburg in het  sprookjesachtige Santa’s Village. De originele, uit larikshout opgebouwde, chalets hebben een authentieke uitstraling. In de chalets worden hoofdzakelijk kerstgerelateerde artikelen en etenswaren zoals heerlijke oliebollen, crêpes, churos en reibekuchen aangeboden. Uiteraard zal ook de originele Glühwein niet ontbreken.

Kerstparade Valkenburg - Landal Christmas Parade

2 x per week trekt er een Kerst Parade door de straten van Valkenburg
Op woensdagen tussen 18 november en 30 december om 19:00 uur en op de zaterdagen om 19:30 uur.
Publieksvakken op het Walramplein, dr. Erensplein en de Pelerinstraat. 
Op het Walramplein zal de meeste plek zijn om te kijken. 
De kerstparade van Kerstmarkt Valkenkenburg is uitgeroepen tot beste kerstparade van Europa.

Winter Wonderland

Ervaar het Kerstverhaal in de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagroeve en vervolg je reis met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren. Daar is de grootste verlichte kerstboom van Limburg.
Koop je tickets voor kabelbaan retour + kerststal online. Kaartjes voor de andere activiteiten zoals rodelen, curling, tokkelen & adventure minigolf.

Smaakvol eten en drinken
Naast de vele horecagelegenheden in het centrum kunt u in Santa’s Village genieten van heerlijke warme hapjes en drankjes zoals Glühwein, warme wafels enz..
Voor u en de kleintjes zijn er nostalgische attracties en uiteraard staat Santa de Kerstman op gezette tijden weer klaar om samen met jullie op de foto te gaan staan.

Kerstshoppen
Een bezoek aan Santa’s Village is tevens de ideale gelegenheid om ook een bezoekje te brengen aan het gezellige winkelcentrum van Valkenburg. Sla twee vliegen in één klap en laat je verrassen door het winkelaanbod in de sfeervolle kerststad. Een groot gedeelte van de 70 winkels in het centrum verzorgen prachtige kerstetalages. Vertrekkend vanaf Santa’s Village vind je een perfecte aansluiting op de verschillende winkelstraten. Met de smaakvol verlichte straten maakt het dat Valkenburg aan de Geul echt dè Kerststad van Nederland is.

Kortom: er is veel te beleven tijdens de kerstmarkt Valkenburg. Je begrijpt nu vast waarom het in de kerstperiode ook wel Kerststad Valkenburg genoemd wordt. Er is gewoonweg te veel om in een paar dagen te beleven. Vakantiewoning Valkenburg staat voor je klaar en heeft ook andere tips in de omgeving.
Kerstmarkten Valkenburg en Maastricht goed te bezoeken vanuit vakantiewoning Valkenburg

Nog niet genoeg aan de kerstmarkt van Valkenburg?

Combineer de kerstmarkt in Valkenburg met een bezoek aan Maastricht voor Magisch Maastricht

Tip: Kom als het mogelijk is door de week. In de weekenden is het een stuk drukker en door de week heb je dan meer ruimte om alle attracties van kerstmarkt Valkenburg te bezoeken.

Tip: Weet dat vanuit Vakantiewoning Valkenburg veel plaatsen binnen een half uur te bezoeken zijn. Zo zijn ook de kerstmarkten in Aken, Luik en Hasselt, Sittard, Heerlen en Maastricht binnen een half uur te bereiken.
Heb je zelf nog leuke kersttips in Zuid-Limburg? Deel ze hieronder.

2 reacties

  • Beste Eric,
   Op dit moment zijn er geen weekenden meer vrij voor als de kerstmarkt er is. En eigenlijk is het sowieso aan te raden om door de week te komen. Het is dan een stuk rustiger en er is meer ruimte om overal te kijken. Hopelijk gaat het lukken om door de week te plannen.
   Hartelijke groeten,
   Vakantiewoning Valkenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *