Valkenburg aan de Geul – Trekpleisters

Valkenburg al meer dan 150 jaar een toeristische trekpleister

Valkenburg al meer dan 150 jaar toeristische trekpleister |www.vakantiewoningvalkenburg.nl
100 jaar geleden was Valkenburg een geliefde vakantie als huwelijksreis.

Veel attracties in Valkenburg

Valkenburg heeft 10-tallen attracties. Sommigen zijn jaren aanwezig maar er is ook steeds nieuwe aanwas.

Mergelrijk

Zoals  MergelRijk, een mooie historische mergelgroeve die zorgt voor een veelzijdige beleving.
MergelRijk is zeker met kinderen echt een uitje dat je niet mag overslaan. Je kunt er uren zoet zijn. Voor de grotere kinderen is er een leuke speurtocht, waar je als ouder ook nog een en ander van opsteekt. Spelenderwijs leer je zo over Nederland en Zuid Limburg.
In het grottenatelier aan het einde kun je ook nog je creativiteit kwijt met het maken van je eigen mergelsculptuur.

Escape Rooms in het Mystery House

Mystery House Valkenburg, een oude bioscoop met escape rooms, won de Innovatieprijs 2015.

Een Escape Room is spannend, uitdagend en onvoorspelbaar. Je wordt opgesloten in een kamer, met als doel: binnen één uur ontsnappen. Zodra de deur achter je sluit, begint te tijd te dringen. In de kamer vind je puzzels, raadsels en onverwachte aanwijzingen die de sleutel zijn tot je ontsnapping. Een zenuwslopend spel vol spanning en plezier, waarbij het optimaal benutten van elkaars kennis en goed samenwerken de ‘sleutel’ tot succes is!

De Escape Rooms in het Mystery House zijn elk gebaseerd op oude films, die als vloek in de oude bioscoop zijn achtergebleven. Elke kamer heeft een eigen thema, een eigen verhaal, en… een eigen oplossing.

Er zijn kamers voor groepen van 3 t/m 6 personen en sinds kort ook Mastermindrooms voor 1 of 2 personen.

Andere bekende attracties in Valkenburg

Andere bekende attracties in het centrum van Valkenburg zijn o.a. de Steenkolenmijn, de Fluweelengrot, de Gemeentegrot, de vuursteenmijn, de ruïne van kasteel Valkenburg en het museum Romeinse katakomben.

De Cauberg is bekend geworden als finish van de Amstel Gold Race en hier was ook meerdere keren de finale van het  WK.

Actieve attracties zijn vooral bij A GoGo, zoals rodelen, kabelbaan, lasergame en caveball. Ook het casino Valkenburg en Thermae 2000 trekken veel bezoekers naar Valkenburg.

De historie is o.a. te zien bij rijksmonument station Valkenburg. Dat is het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland en dateert uit 1853. 

Een voorstelling bijwonen in het openluchttheater is een bijzondere ervaring. Mocht het regenen wordt er uitgeweken naar de grot. Er is een gevarieerde programmering, voor ieder wat wils. 

Het museum van Valkenburg is een leuk streekmuseum waar liefhebbers van kunst en geschiedenins hun hart kunnen ophalen. Steeds wisselende exposities, zodat een herhalingsbezoek ook zeker de moeite waard is. 

Vanuit vakantiewoning Valkenburg is het 3 km naar het centrum van Valkenburg. Wandelen kan ook, via het natuurpark Ingendael. In 4 minuten ben je met de trein in het oudste station van Nederland.

Grendelpoort Valkenburg | Vakantiewoningvalkenburg.nl
Grendelpoort Valkenburg
ruine valkenburg
Kasteelruïne Valkenburg

Kasteelruïne en Fluweelengrot

centrum valkenburg |vakantiewoning valkenburg
Centrum
toren centrum valkenburg | www.vakantiewoningvalkenburg.nl
Toren centrum Valkenburg

Regiofilm Valkenburg

In het voorjaar van 2024 is een bezoek aan Valkenburg aan de Geul extra aantrekkelijk door de tentoonstelling Alledaagse Mensen. De sculpturen zijn  t/m 18 juni te bezichtigen in het centrum van Valkenburg.

Markten in Valkenburg

Weekmarkt Valkenburg: Maandag 09:00 – 13:00 uur, Walramplein 

Weekmarkt Berg en Terblijt: Donderdag 09:00 – 13:00 uur, Marktplein

Kerststad Valkenburg dankt haar naam niet voor niets aan de vele kerstmarkten die er georganiseerd worden. Vanaf half november wordt het centrum omgetoverd in kerstsfeer. Van heinde en verre komt men hier naar toe. De kerstmarkt staat zelfs in de top-10 van CNN kerstmarkten.

Boekentips Valkenburg