Vakantie Maastricht, dat gun je jezelf

Maastricht: meest favoriete plaats voor een weekendje weg in Nederland

Maastricht kwam bij een enquete van Columbus Travel  onder 3000 lezers als eerste uit de bus als hun favoriete stedentrip in Nederland. 

Maastricht is vooral bekend om de St. Servaaskerk, het Bonnefantenmuseum, het Vrijthof, het Onze-Lieve-Vrouweplein, de Sint Pietersberg, de Oude Maasbrug en het MECC. Ook evenementen als het Preuvenemint, de Vrijthofconcerten van André Rieu en de Tefaf zijn onlosmakeljk verbonden met Maastricht.

Winkelen in de oudste en mooiste stad van Nederland kan in het centrum, Wijck en de overdekte winkelcentra Entre Deux en Mosae Forum, gelegen in het centrum.
Maastricht is de hoofdstad van Zuid Limburg en telt ruim 122000 inwoners, waaronder veel buitenlandse studenten.
Niet voor niets is de slogan:

Maastricht, dat gun je jezelf.

Vanuit Vakantiewoning Valkenburg ben je met de trein in 10 minuten in Maastricht en met de auto in 9 minuten. Zo ben je sneller in het centrum van Maastricht dan menig Maastrichtenaar.

Markten in Maastricht

Vrijdagmarkt: grote algemene waren-, stoffen- en vismarkt. 9.00-15.00 uur op de Markt: in 2014 uitgeroepen tot Beste Markt van Nederland. Behalve op de Markt zelf staan er ook bloemenkramen en ‪f‎oodtrucks‬ bij het Mosae Forum. Tevens unieke & nieuwe producten in de Hoenderstraat.

Woensdag: kleine warenmarkt. 9.00-15.00 uur, ook op de Markt.

Vlooienmarkt: Elke zaterdag 10.00-16.00 uur, Markt/Boschstraat

Biologische ‘Boeremerret’ Limburg Donderdag 14.00-18.30 uur,in de Stationsstraat op het Percée (pleintje met de klok).

Brocante en Kunstmarkt: Elke koopzondag tot 17.30 uur uur, Markt/Boschstraat

Bezienswaardigheden in Maastricht:

De Bisschopsmolen
Deze watermolen bevindt zich in het hart van de oude historische stad, vlakbij de Onze Lieve Vrouwebasiliek. De molen is nog in werking en je kan zien hoe spelt vermalen wordt tot desem.
Er worden dagelijks verse vlaaien gebakken. In het cafeetje ernaast kun je koffie met vlaai of broodjes kopen.
Alle dagen open van 9:00 tot 18:00 uur, behalve op maandag. De toegang is gratis.

Maastricht Underground
Stap in de wereld van de blokbrekers en de Musketiers. Ontdek hoe het was om in een schuilkelder te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, of beleef de ultieme stilte en totale duisternis in het 8000 gangen tellende grottenstelsel!

Grotten Noord
Ga op avontuur in de grotten van Maastricht, Grotten Noord van de Sint-Pietersberg. Zonder licht, geluid, geur, zonder straling en vervuiling, geen telefoonbereik, geen tijdsbesef…

In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee in het 80 kilometer lange ondergrondse grottenstelsel Noord. 
Unieke bezienswaardigheden van de Grotten Noord zijn de eeuwenoude schuilplek van de bewoners van Sint Pieter, de donkere gotische gang en de enorme koepel.

Kazematten
De Kazematten zijn ontstaan tussen 1575 en 1825 aan de Westkant van Maastricht: er is een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. 
In de 18e eeuw hebben mensen een 14 kilometer lang verdedigingsstelsel uitgegraven onder de westkant van de stad. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Maastrichtenaren hier geschuild voor de bombardementen. Tijdens de rondleiding krijg je een goed beeld van het hoe en waarom van dit unieke krijgsbouwkundige monument.

Fort St. Pieter
Tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter stap je terug in de tijd en herbeleef je de geschiedenis. Enthousiaste gidsen leiden je rond  langs de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij. Ondertussen geniet je van de prachtige verhalen vol anekdotes en weetjes over bijv. de belegering van Maastricht in 1673. Daarbij wist de Zonnekoning de ‘IJzeren stad’ in recordtijd in te nemen door kanonnen te plaatsen op de noord helling van de Sint Pietersberg.

Het Fort Sint Pieter is van begin 1700 en is grotendeels nog intact of gerestaureerd. Het ligt aan de zuidkant van de stad, hoog boven de Maas en is deels door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. 
Buiten is het uitzicht over Maastricht, de Maas en het omringende landschap van een indrukwekkende schoonheid!

Boekhandel in Dominicanenkerk
Niet voor niets zeggen ze dat de Boekhandel in Dominicanenkerk in Maastricht de mooiste boekhandel van de wereld is. Niet alleen heeft deze boekhandel het meest complete en gevarieerde assortiment boeken van de stad Maastricht: ook voor de niet-boekliefhebber is dit een plek die je bezocht móet hebben als je in Maastricht bent.

Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een heerlijke cappuccino of een lunch, verzorgd door dé Maastrichtse Stadsbranderij. Tevens doet Boekhandel Dominicanen dienst als cultureel podium. Er vinden regelmatig lezingen, exposities en muziekoptredens plaats.

Een wandeling door de Dominicanenkerk is een ervaring op zich.

Dominicanerkerk-boekwinkel-MaastrichtTip:
Bestel een combi-ticket met Fort St.Pieter en de Grotten Noord.

De Helpoort is de enige overgebleven Maastrichtse stadspoort. Deze poort uit 1229 staat in verbinding met de oude stadsmuur. Er is ook een leuk klein museum in. 

Beklim de toren van de Sint Janskerk 
Deze rode kerk aan het Vrijthof is een Protestantse kerk. Ieder zondag is er vanaf 10 uur een kerkdienst. 
De Sint Janskerk is geopend vanaf Paaszaterdag tot de laatste zaterdag van de herfstvakantie (regio Zuid).
De kerk en de toren zijn open op:
ma-di-wo-do-vrij-za 
van 11.00 tot 16. 00 uur
Toegang kerk: Gratis
Toegang toren: Volw. €3,00 / Kind (6-12 jaar)  €2,00
De toren is tot de eerste omgang (43m.) te beklimmen. Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht over het Vrijthof, Maastricht  en haar omgeving.
Inlichtingen en tickets zijn verkrijgbaar aan de balie bij de ingang van de kerk.

In december natuurlijk Winterwonderland op het Vrijthof.

Boekentips Maastricht

2 reacties

  1. Ik herinner me de tocht door de mergelgrotten. Beetje eng maar ook super (ik denk dat ik een jaar of acht was). Van de rest van de stad herinner ik me weinig, maar je blog maakt wel weer een en ander los. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *