Markten in Maastricht
Vrijdagmarkt: grote algemene waren-, stoffen- en vismarkt. 9.00-15.00 uur op de Markt: in 2014 uitgeroepen tot Beste Markt van Nederland. Behalve op de Markt zelf staan er ook bloemenkramen en foodtrucks bij het Mosae Forum. Tevens unieke & nieuwe producten in de Hoenderstraat.
Woensdag: kleine warenmarkt. 9.00-15.00 uur, ook op de Markt.
Vlooienmarkt: Elke zaterdag 10.00-16.00 uur, Markt/Boschstraat
Biologische ‘Boeremerret’ Limburg Donderdag 14.00-18.30 uur,in de Stationsstraat op het Percée (pleintje met de klok).
Brocante en Kunstmarkt: Elke koopzondag tot 17.30 uur uur, Markt/Boschstraat
Bezienswaardigheden in Maastricht:
De Bisschopsmolen
Deze watermolen bevindt zich in het hart van de oude historische stad, vlakbij de Onze Lieve Vrouwebasiliek. De molen is nog in werking en je kan zien hoe spelt vermalen wordt tot desem.
Er worden dagelijks verse vlaaien gebakken. In het cafeetje ernaast kun je koffie met vlaai of broodjes kopen.
Alle dagen open van 9:00 tot 18:00 uur, behalve op maandag. De toegang is gratis.
Maastricht Underground
Stap in de wereld van de blokbrekers en de Musketiers. Ontdek hoe het was om in een schuilkelder te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, of beleef de ultieme stilte en totale duisternis in het 8000 gangen tellende grottenstelsel!
Grotten Noord
Ga op avontuur in de grotten van Maastricht, Grotten Noord van de Sint-Pietersberg. Zonder licht, geluid, geur, zonder straling en vervuiling, geen telefoonbereik, geen tijdsbesef…
In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee in het 80 kilometer lange ondergrondse grottenstelsel Noord.
Unieke bezienswaardigheden van de Grotten Noord zijn de eeuwenoude schuilplek van de bewoners van Sint Pieter, de donkere gotische gang en de enorme koepel.
Kazematten
De Kazematten zijn ontstaan tussen 1575 en 1825 aan de Westkant van Maastricht: er is een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan.
In de 18e eeuw hebben mensen een 14 kilometer lang verdedigingsstelsel uitgegraven onder de westkant van de stad. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Maastrichtenaren hier geschuild voor de bombardementen. Tijdens de rondleiding krijg je een goed beeld van het hoe en waarom van dit unieke krijgsbouwkundige monument.
Leuke en informatieve blog, mocht ik ooit die kant opkomen, weet ik meteen waar ik de nodige info kan ophalen 🙂
Ik herinner me de tocht door de mergelgrotten. Beetje eng maar ook super (ik denk dat ik een jaar of acht was). Van de rest van de stad herinner ik me weinig, maar je blog maakt wel weer een en ander los. Leuk!